• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

ACEC laat het oude ‘industriële’ ACEC zien

Bij de ingang van het ACEC, naast de bar, een vitrine met producten uit vervlogen tijden. Een oude radio, bandrecorder en haardroger. Met een design wat alleen de ouderen onder ons zich kunnen herinneren.

Deze collectie werd bijeengebracht door wijlen Bert Kompanje die bij leven, naast bestuurslid van de SAM en auteur van vele geschriften over de Apeldoornse cultuurhistorie, ook fervent bezoeker was van antiek-, curiosa- en rommelmarkten.

Die producten hebben alles te maken met de oude fabriek ACEC, genaamd: Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi, een Belgisch bedrijf. Na de Tweede Wereldoorlog werd ACEC 100% eigenaar van de oorspronkelijke Frowijn & Co, waardoor in 1963 de naam werd gewijzigd in ACEC-Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog volgde ACEC, evenals concurrenten AEG en Siemens, de trend om naast haar industriële producten ook Tl-verlichting en huishoudelijke apparaten te produceren, zoals transistorradio’s, bandrecorders, platenspelers, koffiemolens, staafmixers, haardrogers en dergelijke. Het ging in die jaren erg goed met ACEC, zelfs zo goed dat de omzet van ACEC rond 1960 even groot was als die van Philips. De huishoudelijke producten verloren in Nederland echter de concurrentieslag met bijvoorbeeld Philips. Sterker nog, ze kregen hier totaal geen voet aan de grond.
Wist u trouwens dat de architect van het ACEC, ook de Zwitsal fabrieken heeft ontworpen

En nu, deze eeuw, het nieuwe ACEC, Apeldoorns Centrum voor Eigentijdse Cultuur

Bron: Stichting Apeldoornse Monumenten, Jaarboek 2018

Meer foto’s zien: klik hier

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl!

Het weer in Apeldoorn

Weersverwachting
Apeldoorn

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00