• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apeldoorn wil vrijer omgaan met lokale regels

APELDOORN - Je hond in een veldje laten poepen, zonder opruimplicht? Of een eigen gamehal beginnen? Wie weet kan het straks in Apeldoorn. Het college zet erop in regels uit het lokale wetboekje losser na te leven of te schrappen.

Door: Bastiaan van Blokland

Regels waar het college mee aan slag wil, zijn bijvoorbeeld vergunningen, dierenregels en speelhallen. Alcohol op de openbare weg zit daar dan weer niet bij.*

Vooraf overleggen

Het plaatselijk wetboek, waarin je ook een lachgasverbod of vuurwerkverbod kunt opnemen, heet de APV: Algemene Plaatselijke Verordening.

In het oorspronkelijke 'experimenteervoorstel', dat donderdagavond besproken werd, zou de raad alleen achteraf geïnformeerd worden over wijzigingen in de APV.

Dat vonden veel partijen de omgekeerde wereld. Experimenteren kan, maar dan moet ieder voorstel eerst besproken worden in de raad. Om er vervolgens over te stemmen.

Waarom experimenteren?

Door gemakkelijker om te springen met de regels, kun je de gevolgen daarvan in kaart brengen. Dat is het idee. Daarmee wil Apeldoorn vooruitlopen op de Omgevingswet.

De Omgevingswet moet bestaande regelgeving per 2021 bundelen en vooral vereenvoudigen. De wet kan ook regels uit de APV overnemen.

Gewone mensentaal

Over vereenvoudiging gesproken: de raad vindt in meerderheid dat het college meer haar best moet doen om de APV in 'gewone mensentaal' vorm te geven.

Zie ook:

*Eerder stond vermeld dat Apeldoorn sowieso gaat experimenteren met de regels. Dat klopte niet. Experimenteren gebeurt alleen met goedkeuring van de raad.

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
Black and Blues
22:00 tot 23:00