RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Azc voor 600 vluchtelingen in Apeldoorn mag

APELDOORN - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag zeshonderd asielzoekers opvangen op het terrein van GGNet aan de Deventerstraat in Apeldoorn. De Raad van State heeft woensdag een herstelbesluit uit februari van de gemeente goedgekeurd. In een eerder besluit stond het aantal op te vangen asielzoekers niet exact omschreven. Dat is nu wel het geval.

Omwonenden die zich hebben verenigd in Stichting Omwonendenbelang AZC-GGNet en tegen het azc zijn, vrezen onder meer voor verkeersproblemen. Verder zei de stichting te vrezen dat er veel meer vluchtelingen worden opgevangen dan zeshonderd.
 
In het gebouw De Linde (ook van GGNet aan de Deventerstraat) is ruimte voor tweehonderd vluchtelingen en ook voor die locatie ligt een plan voor azc-opvang. De onduidelijkheid over hoeveel asielzoekers in Apeldoorn kunnen worden ondergebracht, was een belangrijk argument voor de stichting in haar gang naar de rechter. 

Geen uitspraak over De Linde

De Raad van State legt dat argument van de tegenstanders naast zich neer, omdat De Linde valt onder een ander bestemmingsplan waartegen Stichting Omwonendenbelang AZC-GGNet protesteerde. 'Dat kan worden ingebracht in een eventuele procedure over die ontwikkeling', oordeelt het hoogste rechtscollege.

De eerste asielzoekers worden vanaf medio volgend jaar aan de Deventerstraat gehuisvest, volgens een eerder bericht van de gemeente begint het COA met maximaal 400 asielzoekers.

'Geen draagvlak'

De gemeente besloot in oktober 2015 vluchtelingen in Apeldoorn op te vangen. Twee jaar later kwam uit een peiling onder een kleine duizend omwonenden naar voren dat 84 procent honderden vluchtelingen niet zag zitten.

Een van de tegenstanders hield toenmalig burgemeester John Berends destijds voor: 'Als u een groot permanent azc wil hebben, dan vind ik juist dat u afhankelijk bent van een draagvlak en dat is er niet. En u gaat er overheen. U zaagt de poten onder de stoelen van de mensen vandaan.'

In Apeldoorn is een tijdelijk azc aan de Christiaan Geurtsweg gevestigd. Dat moet uiterlijk in juli 2021 dicht. 

Zie ook:

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn