RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Deze paardjes bezorgen demente ouderen een topdag

APELDOORN - Een alledaags gezicht is het niet: drie mini-paardjes die een zorginstelling binnenwandelen. Maar de paardjes komen dan ook voor een ongebruikelijke bezigheid opdraven. Het zijn therapiepaardjes die aan de slag gaan met dementerenden, bij zorginstelling Pachterserf in Apeldoorn.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Met hun aanwezigheid brengen ze wat teweeg bij ouderen met dementie die hier wonen. En dat is nou precies de bedoeling. 'De paardjes zoeken op een subtiele manier contact met de bewoners', vertelt begeleidster Annebe Temminck. 'Ze gaan heel rustig bij iemand staan. Veel ouderen hebben herinneringen aan paarden. Bijvoorbeeld omdat ze vroeger zelf hebben gereden, of omdat ze een werkpaard thuis hadden.'

De cliënten genieten zichtbaar van hun bezoek. De paardjes komen acht keer per jaar. Ondanks hun dementie weten sommigen de paardjes zich nog te herinneren. 'Als je dieren en mensen verbindt, krijg je wat moois', aldus Joke Hilhorst, werkzaam bij Pachterserf.

'We hebben hier al paarden, honden en kippen gehad. De mensen gaan praten en hebben samen een heel fijn moment.'

De paardjes zijn getraind

Om hun werk goed te kunnen doen, zijn de therapiepaardjes getraind. Temminck: 'Ze moeten tegen lawaai kunnen en bijvoorbeeld onverwachte zaken, zoals een klap op de bil kunnen verdragen. Sommige cliënten maken onverwachts kabaal. Maar deze dieren kunnen daar tegen. En ze kunnen de trap nemen of ze gaan netjes met de lift. En niet geheel onbelangrijk: de minipaardjes zijn zindelijk.'

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn