• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Dierenambulances druk in de weer met besmette watervogels: 'Ze zijn te redden'

APELDOORN - Dierenambulances in Gelderland hebben het door de lange periode van hitte onwijs druk met botulisme bij watervogels. De ziekte ontstaat door bacteriën van kadavers in het water. Bij warm weer verspreidt de ziekte zich razendsnel.

'Botulisme kan bij watervogels leiden tot massale sterfte', weet het RIVM. Ook in Apeldoorn was het donderdag raak. Bij een vijver is geprobeerd een verzwakte zwaan te redden. 'We hopen dat we op tijd zijn', schreven de plaatselijke handhavers. Uiteindelijk is het dier toch gestorven. 

Dieren zijn te redden; bel de dierenambulance

Bij de dierenambulance Gelderse Vallei wordt er op sommige dagen af en aan gereden met besmette vogels. 'Tot voor kort lieten we ze inslapen', zegt Carola van Meenen. Maar de dieren zijn wel te redden volgens collega Daniëlle Fränkel van de dierenambulance. 'Zet ze niet in schoon water maar bel gewoon de ambulance zodat ze zo spoedig mogelijk bij de vogelopvang behandeld kunnen worden. Ga niet zelf experimenteren om het dier beter te maken. Er zijn medicijnen voor nodig en de behandeling kan alleen maar gedaan worden door mensen die hiervoor zijn opgeleid. We raden mensen ook af water in hun bekjes te gieten of spuiten. Het water loopt in hun longen waardoor ze als het ware verdrinken. Hierdoor is hun overlevingskans nihil.' 

Niet zwemmen

Ook voor mensen kan de bacterie gevaarlijk zijn. In water met botulisme mag absoluut niet worden gezwommen. 'Slechter zien, slecht slikken en moeilijk praten zijn de eerste verschijnselen. Vervolgens ontstaat een zich steeds verder uitbreidende verlamming', schrijft het RIVM.

Ook dieren verlammen en sterven vaak door verstikking na een besmetting. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Stuur ons een WhatsApp bericht!
Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur ons een bericht op 055-5335166 of stuur een mail: redactie@rtv-apeldoorn.nl!

Het weer in Apeldoorn

Weersverwachting
Apeldoorn

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00