RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Drie trainingscentra voor politiehonden geschorst na mishandeling

APELDOORN - De Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) heeft drie trainingscentra voor politiehonden geschorst. Onder meer in Harreveld en Doetinchem werd mishandeling van de dieren aangetoond.

Door: Sven Strijbosch, Sander Maassen van den Brink

Dat bleek donderdagavond tijdens een uitzending van het televisieprogramma Undercover in Nederland. In Harreveld werd een hond meermaals op het hoofd en lijf geslagen, in Doetinchem gebeurde hetzelfde met een slang van hard plastic.

Zie ook: Politiehonden geschopt en geslagen tijdens trainingen in Harreveld en Doetinchem

De KNPV heeft de drie verenigingen de kans gegeven om aan te geven wie de dieren mishandeld heeft, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Daarop is besloten alle leden en de clubs te schorsen. Ook is er aangifte gedaan bij de politie.

'Goeden lijden onder de kwaden'

In de wereld van de politiehonden is er geschokt gereageerd op de beelden. 'Bij de meeste clubs gaat het gewoon op de goede manier', zegt Jan Kluin van Politiehondenvereniging Parel der Veluwe in Apeldoorn. Hij zit al dertig jaar in het vak en benadrukt dat de goeden onder de kwaden lijden. 

Met alle plezier laten Jan en zijn collega Wim van Engelenhoven de werkwijze bij de Apeldoornse vereniging zien. 'Het zijn natuurlijk geen poedels, maar mishandeling is nergens voor nodig', benadrukken de twee. Wekelijks staan ze drie keer op het trainingsveld. Honden gaan niet alleen naar de Nederlandse politie, maar ook naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten. 

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Je wil natuurlijk niet dat de honden wegduiken als ze de kroeg in moeten waar met stoelen wordt gegooid', zegt Van Engelenhoven. 'Ze moeten ook leren wat een stokslag is, bijvoorbeeld.' Iets heel anders dan de schokkende beelden van mishandeling uit de Achterhoek. Veelal frustratie van incapabele trainers, wordt er benadrukt. 

Diervriendelijkheid keiharde eis

De KNPV schaart zich achter de trainers in Apeldoorn: 'We eisen dat de hond middels diervriendelijke trainingsmethoden wordt opgeleid en bieden leden ruim de gelegenheid tot het volgen van diverse interne trainingsopleidingen.'

Afbeelding
Trainer Wim van Engelenhoven met een jonge hond van acht maanden - Foto: Omroep Gelderland

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn