• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

APELDOORN - Meer dan 400 kantjes telt de begroting in Apeldoorn. Daarbij kwamen donderdag bijna twintig amendementen die waren ingediend. Eensgezindheid was ver te zoeken: Apeldoorn heeft een begroting, maar het college kreeg van de oppositie amper steun voor haar plannen.

door Bastiaan van Blokland

Wethouder Detlev Cziesso was er aan het begin van de vergadering direct duidelijk over: ligt er straks geen begroting, dan staat Apeldoorn volgend jaar onder toezicht van de provincie. Want de gemeente moet vele miljoenen bezuinigen.

Zie ook: Niemand wordt écht blij van Apeldoornse plannen

De begroting kwam er, maar niet dankzij de oppositie. Slechts twee fracties, goed voor drie zetels, stemden mee met de coalitiepartijen.

Niet rooskleurig

Onder toezicht staan, dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap meer heeft over haar uitgaven. De provincie Gelderland moet dan eerst alle plannen goedkeuren en zal verstrekkende maatregelen doorvoeren om tekorten weg te werken.

Het roept slechte herinneringen op aan enkele jaren geleden. Toen stond Apeldoorn er zó slecht voor, dat de gemeente onder toezicht kwam. Dat is inmiddels anders, maar de toekomst van Apeldoorn is niet rooskleurig. Die miljoenen moeten ergens vandaan komen.

Wat gebeurt er straks zoal?

De ozb wordt verhoogd met ruim 7 procent, de afvalstoffenheffing stijgt met bijna 25 procent en de pgb wordt gekort met 50.000 euro. Alleen op dat laatste onderdeel kwam een raadsbreed besluit om daarin iets minder rigoureus te snijden dan werd voorgesteld.

Zie ook: Apeldoorn behoudt bijdrage 'vrijwillige' bijdrage, maar gaat toch snijden

Ook zal het college bij financieel ingrijpende projecten voortaan een externe partij de plannen laten toetsen, zodat een situatie als bij het Plein van de Stad, dat enorm uit de klauwen liep, kan worden voorkomen.

De coalitie bleek verder onvermurwbaar. Het was toegeven op centen, maar feitelijk verandert er amper iets aan de begroting zoals die er al lag.

Zie ook: Geplaagde wethouder Apeldoorn stopt na miljoenendebacle

De bitterbal blijft rondgaan

Een motie om hapjes tijdens vergaderingen helemaal af te schaffen haalde het niet. Het zou een druppel op een gloeiende plaat zijn om de tekorten tegen te gaan, maar in de ogen van Antoon Huigens (GemeenteBelangen) een symbool dat de raad zou sieren

Het leidde tot de nodige hilariteit ('mag ik dan zelf mijn meegebrachte bitterballen bakken?'), waarop Huigens besloot de motie in te trekken. De bitterbal blijft dus ook in de toekomst gewoon rondgaan in Apeldoorn.

Het is één van de weinige zekerheden in de gemeente. Wethouder Cziesso wilde er niet aan garanties te geven voor de toekomst. Of er meer bezuinigingen aankomen, of de ozb volgend jaar opnieuw wordt verhoogd? Liever niet, zegt het college. Maar zeker weten doe je het niet.

Zie ook: Flexwoningen moeten Apeldoorners weer de ruimte geven

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
Black and Blues
22:00 tot 23:00