RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Eerste schooldag voor kinderen azc Apeldoorn

APELDOORN - Voor 37 kinderen van het tijdelijke asielzoekerscentrum aan de Christiaan Geurtsweg in Apeldoorn was het maandag de eerste schooldag. Ze krijgen de komende maanden les op openbare basisschool de Heuvellaan.

door Maaike de Glee

Samen met hun ouders werden ze met een touringbus naar de Heuvellaan gebracht. Daar kregen ze allereerst een rondleiding door de school en ook had de leerlingenraad een boekje voor de nieuwe leerlingen gemaakt. 

'In het boekje staat waar zij vandaan komen en waar onze school staat. Ook hebben we er foto's van onze school in gedaan en allemaal tekeningen', vertelt Noa Grimbergen enthousiast. Noa was één van de leerlingen die de azc-kinderen maandagochtend welkom heetten. 'Ik vind het echt superleuk dat ze er zijn.' Communiceren met de kinderen doet ze vooral met gebarentaal.  

De tekst gaat verder onder de video.

Nederlands leren

De komende maanden zullen ze Nederlands gaan leren. De kinderen van het azc zullen niet gemengd worden in de reguliere klassen, maar les krijgen in twee aparte lokalen onder begeleiding van speciaal daarvoor getrainde leraren. 'Juf, juf', roept één van de jongens. 'Het is meester', corrigeert meester Jos meteen.

In de middagpauze valt meteen op dat de vluchtelingkinderen zich mengen met de Nederlandse kinderen. Er wordt gevoetbald en tikkertje gespeeld op het schoolplein. 'Dat is het mooiste hè, die integratie. Dan zie je meteen hoe fijn het is', zegt Ellen Mulder, directrice van de Heuvellaan dolblij. Vanaf januari is ze samen met vele anderen druk bezig geweest om voorbereidingen te treffen om de kinderen op te vangen. 

Mulder: 'Onze leerlingen, maar ook de ouders en de leraren waren meteen dolenthousiast om de kinderen hier te laten komen. Er waren vanochtend ook ouders die hielpen met koffie en thee schenken.' Hoelang de kinderen op de Heuvellaan zullen blijven, is nog niet duidelijk. 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn