RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Eiken dragen een plastic jasje in de strijd tegen de processierups

APELDOORN - De bewoners van de Elsbosweg in Klarenbeek en Weikamperweg in Hoenderloo hebben enkele eiken in hun straat omwikkeld met plastic folie, in strijd tegen de eikenprocessierups.

De plastic folie wordt als een preventief middel tegen de overlastgevende rups ingezet. De rupsen zitten nu in de top van de bomen volgens Natuurmonumenten. Ze vervellen verschillende keren en op een gegeven moment komen de brandhaartjes tevoorschijn en gaan ze nesten bouwen.

Hopen dat het werkt
Door de plastic folie voorkom je dat de rupsen naar beneden kruipen om ook grondnesten te maken. Beter is nog om met plakband een plaklaag om de folie te maken, dan kunnen ze de grond sowieso niet in. Daarnaast gaan de rupsen als ze een boom leeg hebben gevreten, op zoek naar een andere boom. Door die folielaag wordt ook dat tegengehouden."

Geen oplossing
Volgens het Kennisplatvorm heeft deze methode ter preventie heeft geen zin. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee van deze oplossing is dat de folie hun looproute zou blokkeren. Maar dat is niet het geval.

Het omwikkelen van nesten in combinatie met lijm kan wellicht helpen tegen de verspreiding van brandharen, in de fase waarin de rupsen die hebben. Maar ook die methode valt niet aan te raden, omdat er voorzorgsmaatregelen (zoals beschermende kleding) nodig zijn. Bovendien kan één boom meerdere nesten bevatten. Dat maakt de aanpak erg omslachtig.

Niet maaien en nestkastjes ophangen
Er zijn nog meer preventieve maatregelen tegen de eikenprocessierups denkbaar. Fluitenkruid en wilde peen groeien nu volop. Laat ze vooral staan, want deze planten trekken sluipwespen aan die de eikenprocessierups weer aanpakken. Maai vooral niet rond de bomen, zodat de kruiden ook door kunnen groeien. En verder is het goed om zoveel mogelijk nestkasten voor koolmezen op te hangen. Die zijn ook dol op de rupsen.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn