RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Gelderland bijna koploper met zonne-energie

ARNHEM - Gelderland timmert aan de weg met het opwekken van zonne-energie. In 2019 kon er potentieel 851 megawatt worden opgewekt, onder de perfecte omstandigheden. Alleen in de provincie Noord-Brabant stond meer vermogen opgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met 851 megawatt kunnen ongeveer 851.000 huishoudens tegelijkertijd van stroom worden voorzien.

Vooral inwoners van Apeldoorn droegen vorig jaar hun steentje bij. Er werden daar flink meer zonnepanelen op de daken gelegd dan het jaar ervoor. In totaal werd er in 2019 voor 10.52 megawatt neergelegd op de Apeldoornse daken.

Alleen in Eindhoven, Utrecht en Groningen groeide het opgestelde vermogen bij huishoudens sneller. Ook Nijmegen is een grote groeier: daar kwam 9.5 megawatt bij.

Grotere groei bij bedrijven

In heel Nederland groeide het opgestelde vermogen van zonnepanelen (de hoeveelheid energie die zonnepanelen maximaal onder perfecte omstandigheden zouden kunnen opwekken) vooral bij bedrijven. Voor het eerst is de groei daar groter dan bij woningen, respectievelijk 59 procent en 39 procent.

Tekst gaat verder onder de foto.

Afbeelding
Luchtfoto van het Zonnepark Armhoede in Lochem. Foto: TP Solar

'Bij bedrijven gaat het om zonneparken, fabrieken of boerenschuren die belegd worden met zonnepanelen. Zeker bij zonneparken van 30, 40 of zelfs 100 hectare maak je grote klappers', verklaart woordvoerder Cor Pierik van het CBS.

Niet voor niets steekt de gemeente Midden-Groningen iedereen naar de kroon: daar werd in december 2019 nog het grootste zonnepark van Nederland in gebruik genomen. De gemeente Midden-Groningen alleen al wekt daardoor in totaal maar liefst 137 megawatt op.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn