RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Horeca Caterplein op zoek naar troef tegen Zwitsal

De avond, gevuld met suggesties en ideeën om het Caterplein levendig en in leven te houden, is vooral gevuld met verwijten en heen en weer wijzen. De problemen zijn duidelijk. De aansluiting met de Hoofdstraat sterft door leegstand in het noordelijke deel langzaam af, Apeldoorn vergrijst en de horeca zou voor banken te risicovol zijn om er nog in te investeren. Dat laatste hoont Jacco Talen van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Apeldoorn weg. ,,Dat horen we al tien jaar.”

Dat het Zwitsalterrein ondertussen stevig aan de weg timmert met onder andere horeca, steekt de ondernemers, die al genoeg uitdagingen op zich af zien komen, zo blijkt maandagavond. Het Zwitsalterrein krijgt alle ruimte om te ontwikkelen. ,,Een brug daar aanleggen is zó gebeurd, maar als ik hier een evenement wil organiseren, dan loop ik tegen vergunningen en regels aan en moet ik van alles overleggen”, vertelt een van de aanwezige uitbaters geïrriteerd.

Erkenning

Het gaat de ondernemers vooral om erkenning, blijkt. Zo wil Jacco Talen eerlijk weten van de wethouder of de avond wel of niet alleen maar belegd wordt om de vermaledijde serres uit het straatbeeld te krijgen. Wethouder Sandmann schudt achter Talen zijn hoofd. Nee, deze avond gaat over het horecaplein zélf, vertelt hij.

De frustratie zit hem vooral in de Zwitsal, denkt een van de aanwezigen. Maar daarover zitten klagen is niet nuttig, vindt hij. Tijd dus om niet langer bij de pakken neer te zitten, maar de concurrentie aan te gaan met het Zwitsal, vindt hij. Want waarom zou een evenement als Lepeltje Lepeltje niet naar het Caterplein gaan? En waarom niet nadenken over dagjesmensen en daghoreca om de boel ook overdag – naast het drinkende uitgaangspubliek – levendig te houden?

,,De gemeente laat ons plein nu doodbloeden, om het achteraf af te breken, terwijl het Zwitsalterrein gewoon kan doorontwikkelen”, reageert de uitbater van één van de shoarmatenten aan de Nieuwstraat. ,,Dan komen jullie het achteraf afbreken.” Hij peinst niet over daghoreca op het plein. ,,Dan worden wij net als het Stationsplein; geen fatsoenlijke horecatent meer te vinden.”

Tussen de plannen die maandagavond gepresenteerd worden – wekelijks vuurwerk, yogalessen in de cafés, hotels en bloembakken – blijkt dat de aanwezige ondernemers vooral waarde hechten aan hun eigen ideeën, en aan hun eigen ondernemersmentaliteit. Gewoon doorpakken, in plaats van de stroperige realiteit van de ambtenarij.

Uitdaging

Het lijkt alsof wethouder Sandmann die stroperigheid nog niet onder de leden heeft zitten, wanneer hij Talen hoort praten over de doenersmentaliteit van ondernemers. ,,Over twee maanden heeft de gemeente wat mij betreft een lijst aan ideeën over hoe we de problemen rondom de serres oplossen, hoe we het plein opknappen en hoe jullie ondernemers de toekomst in gaan richten”, daagt hij Talen uit. Mocht dat lukken, gaat Sandmann verder, dan zal de gemeente zelf binnen twee maanden reageren op de ideeën van de ondernemers.

Het is een verrassend eensgezind einde van de avond. Het is nu aan de ondernemers om die handschoen eensgezind op te pakken – hoewel zelfs op de eenheid van de ondernemers aan het Caterplein nog af te dingen valt, zo blijkt maandagavond. Dat maakt de toekomst van het Caterplein voorlopig nog onzeker.

Foto’s: Impressies van hoe het Caterplein eruit ziet zónder luifels, en met of zonder terrassen.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn