RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Kijk op de wijk: Koning Stadhouderlaan

Deze aflevering gaat over een bijzondere Oranje. Apeldoorn heeft veel aan deze persoon te danken. Zonder hem was Apeldoorn misschien wel altijd een klein dorpje op de Veluwe gebleven!

Stadhouder Willem III  liet Paleis het Loo bouwen. Willem had al een jachthuis op de Veluwe en zelfs in de gemeente Apeldoorn: het jachthuis in Hoog Soeren. Maar ja: hij wilde heel graag mooie fonteinen, net zoals zijn neef in Kassel. Maar fonteyniers die raad gaven over de aanleg van zo’n fonteintenstelsel kwamen tot de conclusie: in Hoog Soeren is de aanleg van een fonteinenstelsel echt onmogelijk. De naam Hoog Soeren zegt het al: het ligt heel hoog. Als je bij het kapelletje in Hoog Soeren staat is dit ongeveer de hoogte van de torenspits van de Grote Kerk. Er moest dus naar een alternatief gezocht worden. En laat nu net in 1684 Kasteel het Oude Loo te koop komen. Een buitenkans: de omgeving daar is namelijk één van de laagste van de Veluwe! Een uitstekende plek dus voor de aanleg van fonteinen. Het kasteel werd gekocht en al snel werd begonnen met de bouw van een jachthuis en de aanleg van fonteinen.

Nu dan over’Koning stadhouder’ De eerste twee Oranjes waren alleen stadhouder. Maar Willem III werd zelfs Koning. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Hij moest hiervoor wel zijn schoonvader Jacobus afzetten. Die was koning van Engeland. Maar het vlotte niet zo goed tussen die Koning en zijn onderdanen. Die vonden de invloed van de Katholieken veel te groot worden. Jacobus trouwde zelfs een Katholiek meisje en werd zelf ook Katholiek. Allerlei politieke spelletjes werden gespeeld die eindigden met een invasie van schoonzoon Willem. Die zette zijn schoonvader af. Zijn echtgenote, Mary Stuart, vond daarna dat William dan maar Koning van Engeland moest worden.

Het liep echter niet goed af met Willem. Zijn eind was verre van heldhaftig. Hij viel van zijn paard, dat struikelde over…. een molshoop. Hij brak daarbij zijn sleutelbeen. Dit gebeurde in de buurt van zijn paleis in Kensington. Daar werd hij naar toe gebracht om verzorgd te worden. Het hele gebeuren had hem uitgeput en hij viel dan ook in een diepe slaap. Helaas waren de ramen niet gesloten. Willem III liep een fatale longontsteking op. Zo kwam er een einde aan de Oranje-dynastie: Willem en Mary hadden geen kinderen. Er brak een stadhouderloos tijdperk aan – voorlopig waren regenten de baas in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn