RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Kunst: is het wat?

Kunst zie je met je ogen. Met je achterste hersenkwab, zou Erik Schrerder zeggen. Maar dan is het nog geen kunst. Het moet eerst nog door je frontale hersenkwab waar het een samenspel begint met je geheugen en je gevoel. Kortom: je hersenen hebben het er maar druk mee.

Zelf heb ik het meest met kunst in de openbare ruimte

Bijvoorbeeld Goos. Goos leerde ik 10 tot 15 jaar geleden kennen. Hij stond toen in het bos bij het Zuster Meibloempark. Goos sprak me gelijk aan. De geweldige reus met de punthoed die zo langzaam liep dat je niet zag dat hij bewoog. Hij bewoog in een andere tijd. Ieder jaar ging ik wel een paar keer naar Goos. Ik at dan een boterham of een sinaasappel bij hem en na een minuut of tien begonnen we met elkaar te praten. Zo leerde ik dat je niet even naar kunst moest kijken maar er de tijd voor moest nemen en er aandacht aan moest besteden om ermee in contact te komen. Daar heb je heel wat kwabben en lobben voor nodig meneer Schrerder.

De onzorgvuldige mens

Plots was Goos weg en ik erg verdrietig. Via social media probeerde ik te achterhalen waar hij gebleven was maar niets. Pas dit jaar vond ik hem terug in het bosje van Norel in Ugchelen. Sommige mensen schijnen het maar niet te willen begrijpen maar kunst vergroeit met zijn omgeving – wordt de ziel van zijn omgeving – zodra het geplaatst is. Dat kan je niet zomaar weghalen zonder mensen veel pijn te doen. Maar dat niet alleen. Je ontdoet ook de omgeving van een stuk zingeving. Zo staat Orpheus binnen in plaats van buiten. Verschrikkelijk en ik haat de kunstbarbaren die dat gedaan hebben.

Blijdschap

Goos, wat ben ik blij dat ik je terug gevonden heb. En wat ben ik blij dat je weer in een bosje staat waar we ongestoord samen kunnen zijn. Je kan me nu verder vertellen over je reis waarbij iedere stap duizend jaar duurt zodat wij de beweging niet kunnen waarnemen. Iedere keer opnieuw laat je me een stukje zien door je verhalen van alles wat je meegemaakt hebt.

Bezoek

Mensen, Goos is echt een bezoekje waard en hij stelt het zeer op prijs. Niet even er langs fietsen of lopen maar echt even een kwartiertje of een half uurtje blijven. En aan de gemeente het verzoek er een picknick bankje bij te zetten. Goos zal u zeer erkentelijk zijn als hij eindelijk serieus genomen wordt. En niet meer verplaatsen he. Met mijn scootmobiel heb ik een mooie route gemaakt waar je Goos tegenkomt. Goos route. Veel plezier en doe hem even de groeten van Edward.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn