RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Last updates corona maatregelen

ALGEMEEN / CORONA –  Het nieuws omtrent het coronavirus ontwikkelt zich razendsnel. Een (beknopt) overzicht van wat in de afgelopen uren binnen en buiten onze landsgrenzen bekend is geworden.

Opnieuw een crisisoverleg
Er vindt vanmiddag opnieuw een crisisoverleg plaats tussen de ministers van de betrokken ministeries over de aanpak van het coronavirus.

Om 14.00 uur komen de leden van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) opnieuw bijeen op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Naar verwachting worden er geen nieuwe verregaande maatregelen aangekondigd. Een woordvoerder laat weten dat het overleg als doel heeft om de meest betrokken ministeries bij te praten en uit te leggen wat er van de zondag aangekondigde maatregelen verwacht wordt.

Om 16.00 uur overleggen het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Onderwijs met de veiligheidsregio's. Doel van die bijeenkomst is om de veiligheidsregio's bij te praten en te inventariseren tegen welke problemen de veiligheidsregio's kunnen aan lopen na het afkondigen van de nieuwe maatregelen.

Vitale beroepen
De lijst met ‘vitale beroepen’ wordt vandaag uitgebreid. Zo komen boeren en uitvaartondernemers op de lijst. Kinderen van ouders met die beroepen kunnen daardoor wél terecht bij de kinderopvang.

Uitvaartbranche scherpt regels aan
De branchevereniging voor uitvaartondernemingen BGNU meldt dat vanaf dinsdag alleen eerstegraads familieleden (partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonkinderen) welkom zijn op uitvaarten. Ook moeten nabestaanden minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden.

"Ter bescherming van uw gezondheid en die van onze medewerkers, is het van belang dat er zo min mogelijk fysiek bezoek plaatsvindt. Gezien de zeer bijzondere omstandigheden, vragen wij uw begrip hiervoor", is op de website van de vereniging te lezen.

Nog steeds drukker in supermarkten
Het is nog steeds drukker dan normaal in Nederlandse supermarkten, zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Of de drukte van maandag met de angst voor het coronavirus samenhangt, kan het CBL niet zeggen. "Het heeft mogelijk ook te maken met het feit dat een groter deel van de mensen vandaag thuiswerkt."

De brancheorganisatie verwacht dat de supermarkten er aan het begin van de week, dus op dinsdag of woensdag, weer als normaal bij liggen. "Maar dat hangt wel af van het gehamster van de klanten", aldus een woordvoerder.
 
Hamstergedrag
Hamstergedrag is nergens voor nodig, benadrukt de brancheorganisatie maandag nogmaals. Er is voldoende voedsel bij leveranciers,

Recreatie parken
Center Parcs heeft besloten om alle parken in Nederland te sluiten vandaag met ingang van 12.00 uur. Maar ook parken zoals de Efteling, Toverland, Wildlands Emmen, Libema dierenparken en Burgers Zoo zijn gesloten. Andere vakantieparken zoals Roompot en Landal nemen ook de nodige maatregelen.

Hotels mogen wél openblijven
Er heersen veel vragen over de gedeeltelijke sluiting van de horeca. De zondag aangekondigde maatregel geldt alleen voor eet- en drinkgelegenheden. Er is daarnaast een uitzondering voor het bezorgen van maaltijden. Hotels mogen openblijven, maar moeten hun restaurants, bars en cafés sluiten. Gasten van hotels mogen nog wel roomservice bestellen.

Hotel Apeldoorn - de Cantharel
Op advies van het RIVM zijn wij helaas genoodzaakt onze restaurants en hotelfaciliteiten zoals wellness en zwembad te sluiten t/m 6 april en wij bieden tot die tijd geen activiteiten aan. Het hotel en de zalen blijven tot nader bericht geopend met aangepaste ontbijt, lunch & dinermogelijkheden. Wij zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden via deze website!

Familie Zeeuw van der Laan & medewerkers

Afhalen ook verboden
De bekende afhaalchinees valt ook onder de strengere maatregelen. Behalve dat het restaurant is gesloten is afhalen ook verboden. Thuisbezorging behoort wel tot de mogelijkheden.

85 procent minder reizigers in openbaar vervoer
Door de maatregelen tegen het coronavirus maken steeds minder mensen gebruik van het openbaar vervoer. Deze ochtend waren er tijdens de spits 85 procent minder reizigers dan normaal, meldt branchevereniging OVNL.

Dekkingsgraden pensioenfondsen onderuit  
De dekkingsgraden van pensioenfondsen vielen eind februari flink lager uit door de onrust rond het coronavirus op de beurzen. Ambtenaren- en onderwijsfonds ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, zag de dekkingsgraad met maar liefst 5,4 procentpunt dalen naar 88,7 procent.

De flinke koersdalingen op de beurzen van maart zijn in deze cijfers nog niet meegenomen. Als de situatie niet verbetert, dan zullen de dekkingsgraden waarschijnlijk nog lager uitvallen.

De dalingen hebben voorlopig geen gevolgen voor deelnemers. De stand van zaken op 31 december van dit jaar is bepalend voor het wel of niet verlagen van de pensioenen. Wel laten de fondsen nu al weten dat de kans bestaat dat de pensioenen in 2021 verlaagd moeten worden.

Omringende landen
- In Iran is het aantal sterfgevallen met 129 opgelopen tot 853.
- De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft de grenzen gesloten. Ook zijn alle evenementen in Hongarije voorlopig afgelast. 
- Algerije heeft de grenzen gesloten voor alle reizigers uit Europa. Georgië gaat een stap verder en weert reizigers uit alle landen. 
- Oekraïne heeft, net als Nederland, alle horeca gesloten. Thailand is dit ook van plan, nadat er maandag in dat land 33 nieuwe besmettingen zijn     vastgesteld.
- In Liberia is de eerste besmetting met het coronavirus vastgesteld. 
- De Franse president Emmanuel Macron heeft aangekondigd met Europese leiders een kleine top over de uitbraak van het coronavirus te houden.
- Zuid-Afrika heeft de noodtoestand afgekondigd. Hierop volgen reisverboden naar onder meer Italië en de Verenigde Staten. Ook zijn bijeenkomsten met meer dan honderd mensen straks niet meer toegestaan.  
- Ook de Duitse deelstaat Beieren heeft de noodtoestand afgekondigd. Hierdoor komt 10 miljard euro vrij. Het bedrag is onder meer bedoeld voor getroffen bedrijven. 
- China heeft een vlucht naar de Italiaanse stad Milaan gestuurd om 125 gestrande Chinezen op te pikken.
- Volgens de laatste cijfers is het aantal besmettingen met het coronavirus in Spanje maandag opgelopen van 7.753 naar 8.744. Inmiddels zijn er in het land 297 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn