RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Marije Vermeulen wint eerste van Reekum Cultuurprijs

Het auditorium van het CODA museum was gisteren (8 december) de plek waar de eerste van Reekum Cultuurprijs werd uitgereikt aan beeldend kunstenaar Marije Vermeulen. Als een van de vier genomineerden werd haar deze prijs toegekend. Ze was zichtbaar verrast en beduusd en kon weinig anders uitbrengen dan ,,Bedankt”.

De prijs, verbonden aan de twee-jaarlijkse tentoonstelling 055 Apeldoorn Art, is beschikbaar gesteld door de van Reekum Stichting en bestaat uit een bedrag van €10.000,- . De winnaar kan dit geld inzetten voor de ontwikkeling van zijn/haar kunstenaarschap zoals beschreven in het ingediende plan.

In haar openingswoord onderstreepte directeur Carin Reinders het belang van deze prijs en de tentoonstelling voor de ontwikkeling van het kunstklimaat in Apeldoorn. Op de jury – bestaande uit directeur Carin Reinders, Piet Hazelebach namens de van Reekum Stichting en beeldend kunstenaar Cees Andriesen – rustte de ondankbare taak om uit de ruim 70 ingebrachte kunstwerken er drie te nomineren voor de Cultuurprijs. In drie stappen werden uiteindelijk vier; te weten Kees Blom, René Ellenbroek, Sandrijn van der Horst en de uiteindelijke winnaar Marije Vermeulen uitgekozen. Naast de cultuurprijs was er een publieksprijs verbonden aan deze expositie. Deze prijs is op traditionele wijze met stembriefjes bepaald. Uit de 2100 uitgebrachte stemmen kwam een duidelijke winnaar naar voren; met 9% van de stemmen kreeg Kees Blom de prijs overhandigd.

Hans van Reekum kreeg daarna het woord om kort in te gaan op het werk van de jury „Een worsteling” is daarvan de kortste samenvatting. De beoordeling van de ingediende plannen om te komen tot de toekenning van de prijs leidde uiteindelijk tot de unanieme keuze voor het plan van Marije Vermeulen. Haar werk is helder in eenheid en vorm, silhouet en contour. Kees Blom’s vakmanschap sprong in het oog. René Ellenbroek’s visie op #metoo beweging toont zijn maatschappij kritische invalshoek. De video van Sandrijn speelt met licht en schaduw en brengt de beschouwer in een bijna meditatieve staat.

Een geslaagde middag en een waardige eerste winnaar van de van Reekum Cultuurprijs, Marije Vermeulen.

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn