RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Mega hoge windmolens vangen veel Veluwse wind

VELUWE - Wil Nederland de duurzaamheiddoelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs waarmaken, dan moet de CO2 uitstoot in 2030 met 49 procent omlaag ten opzichte van 1990. Uit onderzoek is gebleken dat de Veluwe (bij Apeldoorn) en de Oostvaardersplassen (Flevoland) geschikt zijn voor het plaatsen van de grootste windmolens ter wereld.

Mega hoge windturbines inpassen
Mega hoge windturbines zijn bouwwerken tot 260 meter hoog, lager dan de 324 meter hoge Eiffeltoren maar meer dan twee maal zo hoog als de 112 meter hoge Domtoren in Utrecht. Op basis van geanalyseerde data constateert bureau Geodan dat op Veluwe en de Oostvaardersplassen de grootste windmolens ter wereld kunnen worden geplaatst.
De beide natuurgebieden bieden de randvoorwaarden die nodig zijn tot de plaatsing van de torenhoge windmolens. Deze locaties bieden weinig tot geen infrastructurele belemmeringen. Immers deze locaties zijn vrij van weg- / waterwegen, bebouwing of andere beperkende openbare voorzieningen.

Plannen leiden tot felle protesten
Plannen tot plaatsen van windmolens leverden in vele Nederlandse gemeenten tot felle protesten.
Horizon vervuiling, licht- / geluidshinder welken kunnen leiden tot gezondheidsklachten worden hierbij door bewoners als klacht aangevoerd. Ook als argumenten worden genoemd de consequenties voor bijvoorbeeld het toerisme en de recreatie en de gevolgen voor de flora en de fauna.

Verdeeld over Nederland wordt er op dit moment in dertig regio's een Regionale Energiestrategie (RES) uitgewerkt. In de Stedendriehoek is bijvoorbeeld een plan voor windmolens in Zutphen bekend.

Na de plaatsing van de megawindturbine Haliade-X 12MW op de Maasvlakte wordt momenteel door experts van TNO in opdracht van eigenaar GE Renewable Energy een uitgebreid meetprogramma uitgevoerd. 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn