• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Nog veel onduidelijk over gijzelsoftware bij Veiligheidsregio

APELDOORN - Er is nog altijd veel onduidelijkheid over de gijzelsoftware waardoor Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland werd getroffen. Sinds zaterdag liggen diverse interne systemen plat. De veiligheidsregio heeft maandag nog geen idee wie achter de aanval zit.

"Het is nog te vroeg om iets te zeggen over welke partij achter deze aanval zit en hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op dit moment zijn deskundigen bezig met het uitvoeren van onderzoek om bewijs veilig te stellen voor forensisch onderzoek", schrijft de veiligheidsregio.

"Ook wordt hard gewerkt om gecontroleerd en veilig de dienstverlening weer op te starten. Daarbij gaan zorgvuldigheid en veiligheid boven snelheid."

Voorlopig is de veiligheidsregio alleen per telefoon en Whatsapp bereikbaar.

'Hulpverlening niet in gevaar'

De veiligheidsregio benadrukt dat meldsystemen gewoon werken en de inzet van hulpdiensten niet in gevaar is. "Omdat we, juist als veiligheidsregio, geoefend zijn op allerhande incidenten, waaronder cybercriminaliteit, kunnen we terugvallen op alternatieve oplossingen. Hierdoor is onze primaire taak niet in het geding."

Aanval door criminelen?

De veiligheidsregio doet in samenwerking met onder meer tech-expert Brenno de Winter onderzoek naar de aanval. Wie erachter zit is dus onduidelijk, maar doorgaans worden zulke aanvallen gepleegd door criminelen om geldbedragen los te krijgen. 

Criminelen breken in op systemen, versleutelen de systemen en geven bedrijven pas weer toegang als er een geldbedrag is overgemaakt. Of dat ook het geval is rond deze aanval, is niet bekend.

De Winter kan vanwege zijn betrokkenheid niet op de zaak in gaan.

Zie ook: Veiligheidsregio getroffen door gijzelsoftware: 'Veiligheid niet in het geding'

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00