• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Noodlijdend Pluryn gooit prijs van zorg omhoog

HOENDERLOO - Jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep gaat sluiten. Pluryn moet vastgoed verkopen, omdat de banken geld willen zien van de noodlijdende zorgorganisatie. Een herschreven plan moet Pluryn redden. Dat betekent onder meer dat de zorgtarieven omhooggaan.

Daarnaast gaat Pluryn aan de slag om de gehele instelling effectiever te laten werken. Ook dat moet onderaan de streep meer geld overlaten, zodat er weer cashflow ontstaat. De gemeenteraad van Apeldoorn sprak donderdagavond over de op handen zijnde sluiting.

Een samenvatting van het herstelplan is hier te lezen

'Dit is schandelijk'

Opvallendste punt uit die vergadering: wethouder Detlev Cziesso zegt niet zeker te weten of de sluiting per 1 augustus wel haalbaar is.

En vertrouwen in de bedrijfsvoering van Pluryn heeft hij niet, geeft hij toe. Wel vertrouwt hij er nog altijd op dat Pluryn alle jongeren kan herplaatsen binnen of buiten Pluryn. Maar dat kan tijdelijk zijn - een tussenlocatie.

Op aangeven van Hanna Riezebos van de ChristenUnie, die daar fel tegen ageert, noemt Cziesso zo'n oplossing 'schandelijk'.

Wie is verantwoordelijk?

Wie is er verantwoordelijk voor de crisis bij Pluryn? Daar bogen de raadsleden zich over. Dat (te) veel partijen verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg (gemeente, samenwerkende regio's die zorg inkopen, het Rijk, de zorginstantie zelf en de zorginspectie), daar zijn de raadsleden het wel over eens.

'Dit is een landelijk probleem', reageert wethouder Cziesso. 'Veel kinderen komen overal vandaan, dus ook veel gemeenten zijn aansprakelijk.' Dat maakt het complex, wil de wethouder maar zeggen.

'Wij nemen onze verantwoordelijkheid, voor het geven van passende zorg voor onze jongeren', verzekert hij. Want dat is de gemeente verplicht.

En omdat de Hoenderloo Groep binnen de gemeente Apeldoorn valt, voelt Cziesso zelfs een verantwoordelijkheid voor alle kinderen die daar verblijven.

Sluiting per augustus wel haalbaar?

'Er zitten nu nog 112 kinderen zonder permanente locatie. Waar gaan zij heen? Dat is onbekend. En is sluiting op 1 augustus wel haalbaar? Misschien niet.'

Toch vindt hij die harde einddatum niet zo belangrijk als daar tegenover staat dat alle jongeren op termijn herplaatst worden, binnen of buiten Pluryn. 'En daar heb ik nog altijd vertrouwen in.'

De eindverantwoordelijkheid, besluit Cziesso, ligt voor het grootste gedeelte uiteindelijk toch echt bij zorgorganisatie Pluryn.

Volgende maand praat de raad over de herbestemming van het terrein van de Hoenderloo Groep en herinrichting daarvan.

Zie ook:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn