• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Niemand wordt écht blij van Apeldoornse plannen

APELDOORN - 'Uniek' wordt het in de wandelgangen van het Apeldoornse stadhuis genoemd: een begroting die vrijwel alleen door de coalitie gesteund wordt. 'Zelfs de SGP stemde tegen', klonk het. Wethouder Detlev Cziesso geeft ruiterlijk toe: 'Dit is niet één van mijn betere begrotingen'.

door Bastiaan van Blokland

'Ik hoop nooit meer met zo'n begroting te komen', zegt wethouder financiën Detlev Cziesso. Hij noemt het eufemistisch 'niet de beste begroting uit zijn carrière'. 'We hebben weleens ruimere meerderheden gehad'.

Centenwerk

Een meerjarenbegroting opstellen voor een gemeente die er niet al te best voorstaat, da's een klus. Dat de coalitie vervolgens geen strobreed wilde toegeven op de meeste 'handreikingen', zoals de oppositie het noemde, zette kwaad bloed.

Zie ook: Een lange zit, maar Apeldoorn heeft een begroting voor de komende jaren

Woorden als 'tevergeefs', en 'centenwerk' vielen tijdens de vergadering, die vanaf de middag tot middernacht duurde. Onvermurwbaar is misschien de beste kwalificatie van de opstelling van coalitiepartijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Lokaal Apeldoorn.

'Waarom bent u hier?'

Arjan Groters (PvdD) dreigde weg te lopen toen de gemoederen even hoog opliepen tussen hem en Maarten van Vierssen (D66). Verwijten over en weer: Van Vierssen zou zich niet open opstellen, Groters keurde de begroting bij voorbaat af. De één vroeg de ander: 'waarom bent u hier dan eigenlijk?'

Behalve de coalitie stemden alleen 50Plus en Groei en Toekomst voor de begroting. Met tegenzin, weliswaar. Dat zelfs de doorgaans constructieve Apeldoornse SGP de begroting niet kon steunen, was wel een signaal over wat hier aan de hand is: raadsbreed wordt niemand écht gelukkig van deze plannen, ook de coalitie niet. Maar nood breekt wet, is de gedachte.

'Dan gaat bij mij het licht uit'

Cziesso reageert achteraf: 'Ik had al voorspeld dat de SGP zou tegenstemmen. Die partij zag liever bezuinigingen op sport, cultuur en evenementen. Maar ik hecht veel waarde aan zijn mening. Van hen kan ik begrijpen dat zij zeggen: 'Dit is ons een stapje te ver.'

Geen begrip heeft hij voor de Partij voor de Dieren en de SP, die voorafgaand aan het debat aangaven tegen te zullen stemmen. 'Doe het maar opnieuw' zeiden zij. En dat zeg je voordat de begroting begint. Dan gaat bij mij het licht uit', besluit de wethouder na een lange dag.

Zie ook:

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn