RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Onterecht miljoenen voor meubels Het Loo betaald door overheid'

APELDOORN - De overheid heeft in de jaren 80 meubels gekocht van Paleis Het Loo in Apeldoorn die al eigendom van de Nederlandse staat waren. Er werd gedacht dat die meubels van prinses Juliana waren, maar in werkelijkheid was de Nederlandse staat eigenaar. Dat meldt NRC.

De krant deed onderzoek naar de rijksaankoop van vier paleisinventarissen tussen 1982 en 2009. Daaronder bevonden zich zeker 300 waardevolle meubelstukken uit de collectie van Paleis Het Loo.

In totaal betaalde de overheid volgens de krant zo'n 20 miljoen gulden aan Juliana. Verder archiefonderzoek moet exact uitwijzen welk deel hiervan een 'dubbele betaling' is.

Twee keer betaald voor meubels

De meubels werden ooit op staatskosten aangeschaft door Lodewijk Napoleon en door koning Willem I. In 1969 had toenmalig premier Piet de Jong een overleg over de meubelstukken met koningin Juliana, prins Bernhard, kroonprinses Beatrix en prins Claus, schrijft NRC

Een commissie van vier mannen oordeelde daarna dat alle meubels van Het Loo en ook die van Soestdijk en Huis ten Bosch eigendom van de koninklijke familie waren. Dat oordeel gold daarna als uitgangspunt bij de rijksaankoop van paleisinventarissen.

Conservator Paul Rem van Het Loo vertelt aan de krant dat het eigenlijk niet ingewikkeld hoefde te zijn om vast te stellen dat een deel va de inboedel van Het Loo al staatseigendom was, omdat die meubels goed gedocumenteerd zijn.

Dubbel betaald voor onderhoud

Maandag berichtte NRC al dat de overheid dubbel betaalt voor het onderhoud van paleismeubels. Eén keer als eigenaar van de meubels en één keer via een uitkering daarvoor aan de koning. Premier Rutte verklaarde toen dat de koning, en de voormalige koningin Beatrix en prinses Juliana niets verkeerds hebben gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn