RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Overlevenden werkkamp willen ook meepraten over schadevergoeding NS

APELDOORN - De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn wil ook meepraten over de schadevergoedingen van de NS voor slachtoffers van de Holocaust. Dat heeft voorzitter Arend Disberg vrijdag gezegd bij de jaarlijkse herdenking van kamp Rees, in Apeldoorn.

door Ellen Kamphorst en Marnix Amperse

Eerder deze week werd bekend dat de NS slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust wil tegemoetkomen. Een commissie gaat uitzoeken wie in aanmerking komt voor zo'n schadevergoeding en hoe hoog die moet zijn. 

Holocaust-overlevende Salo Muller voerde jarenlang strijd voor de schadevergoedingen. Wat hem betreft zijn de tegemoetkomingen alleen bedoeld voor Joden, maar Nederlandse Sinti en Roma hebben laten weten dat ze ook in de commissie willen. De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn wil ook meepraten. Disberg: 'Wij gaan zeker aanhaken. Puur om de reden dat er mensen tijdens het transport zijn overleden.'

Vooral excuses

'Ik wil wel benadrukken dat het heel iets anders is', zegt Disberg. 'Bij ons ging je in de trein en kwam je misschien terug, maar bij de Joodse mensen ging je in de trein en kwam je bijna zeker nooit meer terug.' Voor hij de commissie benadert, gaat hij in gesprek met overlevenden van het kamp. 'Ik verwacht dat zij vooral excuses willen.'

De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn is opgericht om de herinneringen aan de razzia's in Apeldoorn in 1944 levend houden. In dat jaar werden duizenden Apeldoorners weggevoerd naar werkkampen in Duitsland. De 800 jongsten werden met de trein naar Kamp Rees gebracht, net over de Duitse grens. Een op de tien dwangarbeiders overleed door de erbarmelijke omstandigheden in het kamp. 

Erepenning voor gemeente Rees

Tijdens de herdenking vrijdag werd bekend dat de gemeente Rees de Zilveren Erepenning krijgt van de gemeente Apeldoorn. De Duitse gemeente krijgt de onderscheiding voor haar inspanningen om Apeldoornse oud-dwangarbeiders en inwoners van de stad Rees nader tot elkaar te brengen.

Bekijk hier een video over de herdenking:

Volgens de gemeente Apeldoorn is er 'door de manier waarop vertegenwoordigers en inwoners van de Stadt Rees zich gedragen, geen sprake meer van achterdocht of haat, maar van openheid, vrede en vriendschap. Rees en haar vertegenwoordigers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan verzoening en wederzijds begrip.' 

Zie ook: 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn