• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Plakboeken alleen voor meisjes? Welnee, joh!

HARDERWIJK - Wie denkt dat een plakboek of poëziealbum vooral voor iets voor meisjes is heeft het mis. Vroeger was het niet vreemd voor een jongen om een plakboek vol plaatjes te hebben. Mevrouw Stitselaar-Lozeman uit Harderwijk bracht een exemplaar uit 1891 naar de taxateurs van Schatgraven.

'Meisjes hadden een poëziealbum', vertelt taxateur Carita van Woeden. 'Daar stonden allemaal hele mooie versjes in, ook een beetje belerend. Jongens hielden daar niet van, die vonden dat meisjesachtig. Maar de plaatjes vonden ze wel leuk, dus maakten ze een plakboek.'

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Of dit plakboek ook echt van een jongen is geweest, kan de taxateur niet met zekerheid zeggen. Het boek stamt uit 1891, maar is later meerdere malen aangevuld. 'Je zou zeggen dat het opnieuw is ingebonden, omdat er andere bladeren bijzitten en er een andere kaft is.'

Het is een object wat vooral verkocht wordt aan verzamelaars en brengt bij verkoop zo'n 150 tot 175 euro op. 

Bekijk hier de hele uitzending van Schatgraven.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00