RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Recreatie geen probleem voor Veluwse bizons

UDDEL - Op de Veluwe leeft sinds 2016 een kleine kudde wisenten, beter bekend als Europese bizons. De bedreigde dieren grazen en trekken rond in een leefgebied van 400 hectare dat niet toegankelijk is voor recreanten. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht concluderen nu dat wisenten en recreanten toch goed samengaan.

De wisent is een zeldzame diersoort die langzaam terugkeert in Europese natuurgebieden. Op de Veluwe stappen nu zes wisenten in een afgesloten gebied rond. Ook in natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant en Kraansvlak in Noord-Holland leven wisenten.

Reactie op recreatie

De onderzoekers van de Universiteit Utrecht bekeken hoe de kudde in De Maashorst reageerde op bezoekers. Aanvankelijk reageerden de dieren geërgerd op de belangstelling, bijvoorbeeld door met de kop te schudden of te stampen met de hoeven. Een jaar later vertoonden de dieren nauwelijks nog een reactie op het publiek.

Afstand bewaren

Toch doen recreanten er verstandig aan om 50 meter afstand van de dieren te bewaren. Tijdens het onderzoek kwam één proefpersoon te dichtbij, waarop een stier agressief gedrag vertoonde. De proefpersoon liep hierbij lichte verwondingen op.

Toch gaan wisenten en recreanten volgens het onderzoek goed samen, vooral als de wisenten de tijd krijgen om langzaam te wennen aan recreatie. Het onderzoek draagt naar eigen zeggen bij aan een verantwoorde terugkeer van de wisent in West-Europa.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn