RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Slaaphuis: Mag je iemand bij -7 graden de straat opgooien

In Omnizorg verblijven personen die bij conflicten niet aan meditatiën doen. Verbale en non-verbale agressie is in dat sociale milieu de manier om de – vaak drugs en alcohol gerelateerde – conflicten op te lossen. Ook het personeel van het slaaphuis heeft regelmatig met non-verbale agressie te maken.

Om de sfeer een beetje relaxed te houden gelden in het slaaphuis een paar strenge huisregels: geen onderlinge agressie en helemaal geen (non-verbale) agressie tegenover het personeel. Hou je je niet aan die regel: schorsing voor een aantal weken, zie je maar te redden.

Maar dat ‘zie je maar te redden’; geldt dat onder alle weersomstandigheden? Bij – 7 graden is er een agressief persoon uit Omnizorg verwijderd. De straat op, de kou in, zonder onderdak, zonder hulpmiddelen (dekens, slaapzak) om de kou te overleven.

Had dat niet anders gekund, vraag ik mij af. Personeel wat de-escaleert, wegsturen met een ‘winter pakket’, aangifte doen bij de politie en daar een nachtje cel, schorsing uitstellen?

Het hele verhaal ken ik (nog) niet. De bron is wel betrouwbaar.

Voor het hele verhaal heb ik de directeur van Omnizorg om een reactie gevraagd (wederhoor). Hieronder integraal de reactie:

,,Omnizorg kent in samenwerking met Menorah, Stimenz, Politie, bemoeizorg van SWT, Iriszorg en het Leger des Heils een winterregeling. Dit houdt in dat bij vrieskou (vanaf -2) mensen opgezocht worden en gemotiveerd worden om binnen de nacht door te brengen.
Dit kan bij Omnizorg, maar ook bij twee andere organisaties, als men om wat voor reden dan ook niet bij Omnizorg wil verblijven.
Soms gelden er maatregelen voor een persoon om gedrag te reguleren. Dit wordt ook wel een schorsing genoemd. Het kan dus zijn dat bij –7 graden een agressief persoon uit Omnizorg wordt verwijderd.
Regels gelden immers ook wanneer het koud is. Maar het beeld dat iemand dan op straat, in de kou, zonder onderdak, zonder hulpmiddelen (dekens, slaapzak) moet overleven is onjuist. Omnizorg regelt dan een time-out plek, dus een slaapplek voor de nacht. In het regelen van time-out plekken is Omnizorg extra zorgvuldig op moment dat het winterprotocol van kracht is. Omnizorg heeft er helaas geen controle op of iemand een time-out plek wel of niet accepteert. Wordt een time-out plek niet geaccepteerd dan beschikt Omnizorg over Sheltersuits. Deze pakken kunnen de kou weerstaan en voorkomt dat een persoon onderkoelt raakt.”

Wordt vervolgd

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn