RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

SP tegen plan voor meer giftreinen over spoor bij Apeldoorn

APELDOORN - SP Apeldoorn maakt zich grote zorgen over een plan van het kabinet om meer gevaarlijke stoffen via het spoor te vervoeren. Staatssecretaris Van Veldhoven wil de risiconormen daarvoor aanpassen. Voor Apeldoorn, waar de treinen doorheen rijden, zou dit grote gevolgen hebben, aldus de lokale fractie van de partij.

De SP vindt het vervoer van giftige en brandbare stoffen onwenselijk en al helemaal via het spoor door woonkernen. Fractievoorzitter Biharie vraagt het college van B&W met schriftelijke vragen dan ook zo snel mogelijk actie te ondernemen richting de staatssecretaris om een uitbreiding van het aantal zogenoemde giftreinen tegen te houden.  

'Beperkt risico'

Deze giftreinen vervoeren wagons met brandbare gassen en vloeistoffen en giftige stoffen. In het verleden zijn de maximumaantallen over het spoor door Apeldoorn en Deventer overschreden. Maar zelfs met de overschrijdingen voldoet het vervoer aan de Europese veiligheidseisen, aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens staatssecretaris Van Veldhoven zijn de risico's met het vervoer van deze treinen beperkt. Ook de spoorsector en het Rijk wijzen erop dat de kans op een groot ongeluk met dit vervoer klein is. 

Extra druk op hulpverleners

SP Apeldoorn ziet wel degelijk risico's. Ze zien met een eventuele uitbreiding van het aantal giftreinen ook een extra druk op hulpverleners. 'We moeten ervoor zorgen dat we altijd weten wat er over het spoor gaat zodat hulpverleners van tevoren weten waarmee ze te maken hebben,' schrijft Biharie. Ook vindt de SP fractievoorzitter dat inwoners vanaf het begin van de plannen goed ingelicht moeten worden.

Door: Maaike de Glee

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn