• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Sproeiverbod op de Veluwe door extreme droogte

APELDOORN - Op de Veluwe mogen landbouwers sinds maandag niet meer sproeien met oppervlaktewater. Waterschap Vallei en Veluwe heeft een beregeningsverbod afgekondigd, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is.

Het verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater geldt voor het gehele gebied van het waterschap, dus ook ook op de Utrechtse Heuvelrug. Ook rond Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert (in Brabant) geldt een sproeiverbod. De schappen gaan daarop handhaven.

Zie ook: Het is nu al extreem droog: 'Normaal is het juni als je sproeit'

Het voorjaar verloopt volgens de waterschappen en het KNMI zeer droog. Het tekort aan regen is veel hoger dan gemiddeld en komt al ruim boven dat van het recordjaar 1976. Extra zorgelijk is dat het nu voor het derde jaar achter elkaar veel te droog lijkt te worden, waardoor de grondwaterstand snel zakt.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Schade aan de natuur

Als beken en sloten droogvallen en het grondwaterpeil zakt, ontstaat schade aan de natuur. Dieren en planten gaan dood. Ook de waterkwaliteit verslechtert snel, terwijl door een te lage grondwaterstand ook gebouwen en wegen schade oplopen.

Op veel plaatsen in het land nemen waterschappen maatregelen om de droogte te bestrijden. Ook bij Waterschap Rijn en IJssel nemen de zorgen toe, maar daar geldt nog geen algeheel sproeiverbod. Wel is het waterschap zich aan het voorbereiden op onttrekkingsverboden. In de Achterhoek en de Liemers werd het sproeiverbod afgelopen februari pas ingetrokken.

Bij Waterschap Rivierenland zijn de zorgen een stuk kleiner, vanwege de grote rivieren die door dat gebied stromen. 'Wij hebben op de regio Groesbeek na geen hoge zandgronden, dat is een enorm voordeel. De problemen met de droogte spelen vooral op de Veluwe en in de Achterhoek', aldus een woordvoerder.

Zie ook:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen op 055-5335166.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
De Nachttour
00:00 tot 07:00