RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

'Van brood gaan eenden dood'; Apeldoorn plaatst borden om eendjes voeren terug te dringen

APELDOORN - 'Van brood gaan eenden dood', het is één van de teksten die op de borden staan die Apeldoorn bij negen waterrijke plekken in de gemeente heeft geplaatst. De borden moeten de inwoners informeren waarom het voeren van eenden en vissen slecht is.

door Maaike de Glee

Het brood voeren aan eendjes is slecht voor de vogels zelf, maar heeft ook veel andere negatieve gevolgen legt woordvoerder Esther Naber van de gemeente uit. 'Het voeren van eenden heeft een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Resten brood maken het water voedselrijker, wat blauwalg en botulisme tot gevolg kan hebben.'

Ganzenoverlast

Daarnaast trekt het voeren van eenden ook andere dieren aan, zoals ratten en ganzen. Daar weten ze in de wijk de Matenhorst alles van. Al maanden zorgt een grote groep ganzen voor grote overlast.

'Ze poepen alles onder, vreten alle grasveldjes kaal en geen kind kan hier meer normaal spelen. Daarnaast zorgen ze voor enorme geluidsoverlast. Het zijn er inmiddels al 28,' vertelt een boze bewoonster die haar hondje uitlaat. 'Er is hier nu een bord geplaatst, maar ik geloof niet dat mensen zich daar iets van aantrekken. Pannen macaroni krijgen de ganzen gevoerd...Voor sommige mensen zijn deze ganzen echt heilig!'

De vrouw gelooft niet dat het nieuwe bord voor verandering gaat zorgen.

Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)

Boete

De gemeente Apeldoorn erkent het probleem met de ganzen en hoopt door mensen nu met de borden beter te informeren een betere bewustwording te creëren. Toch gaat er niet gehandhaafd worden, zoals in bepaalde Amsterdamse wijken. Daar kunnen overtreders een boete van 70 euro krijgen.

'We hopen dat mensen door bewustwording de eenden niet langer meer zullen voeren. Iedereen heeft ooit wel eens eendjes gevoerd en we denken echt dat het een gebrek aan kennis is, daarom zal er geen boete aan hangen,' aldus de gemeentewoordvoerder.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn