RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Vitens spartelt om het hoofd boven water te houden

VITENS - Vitens roept op om overdag zo weinig mogelijk water te gebruiken, om daarmee voldoende waterdruk te houden. Hoe houden we in het oosten van het land het hoofd koel?

Nu zuinig zijn, anders is voorraad op
Er is in Nederland nog nooit zo veel drinkwater verbruikt als de afgelopen dagen. De Nederlandse waterbedrijven roepen iedereen op zuinig te zijn. Anders is de voorraad op.

Groot werkgebied, grote vraag
De dringende oproep geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, aldus het bedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar de afgelopen dagen was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig. De dringende oproep van Vitens geldt voor het hele werkgebied, maar vooral voor de provincies Gelderland en Overijssel. 

Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater, zoals Vitens hebben daarvoor een vergunning. Ze mogen niet meer water oppompen dan vergund, want daardoor zou onherstelbare schade in de diepe ondergrond ontstaan.

EIB steunt Vitens
Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme droogte en met tussenliggende natte perioden. De Europese Investeringsbank (EIB) leent EUR 150 miljoen aan Vitens voor de jaren 2020-2024 voor het ten dele te financieren van het toekomstbestendig maken van haar waterdistributienetwerk. Hieronder valt de vernieuwing en een upgrade van waterzuiveringsinstallaties, vergroten waterreservoirs en pompstations, alsmede distributienetwerken en watermeters. Het vergroten van de waterreserves is bedoeld als een buffer in het geval van extreme weersomstandigheden en grote vraag.

Aandeelhouders Vitens
De aandeelhouders van drinkwaterbedrijf Vitens geven steun aan een omvangrijk investeringspakket om de drinkwatervoorziening op peil te houden.

“Het watersysteemstaat onder druk”, stelt directievoorzitter Jelle Hannema in een toelichting op de jaarcijfers. “Voor het derde jaar op rij hebben we in Nederland te maken met droogte. Deze heeft grote impact op de kwaliteit en kwantiteit van onze bronnen en de productie en levering van drinkwater. De kosten van winning en productie lopen op en er zijn extra investeringen nodig in kwaliteit en capaciteit. Dat laatste is bovendien nodig om aan de vraag van de groeiende bevolking te voldoen.”

In 2020 investeert Vitens € 180 miljoen en ook de komende jaren zijn forse investeringen nodig. Dit staat in het jaarverslag 2019 dat het bedrijf presenteerde tijdens de aandeelhoudersvergadering. 

De winst over 2019 bedroeg € 11,1 miljoen tegen € 13,0 miljoen 2018.

De drinkwateromzet was in 2019  € 329 miljoen euro
De drinkwateromzet was in 2018  € 323 miljoen euro.

De netto operationele kosten zijn de afgelopen jaren echter gestaag gestegen (2019: € 183 miljoen), mede als gevolg van de langdurige droogte tijdens de zomers. De jaarnota voor een gemiddelde klant (kleinverbruik) is in 2019 gelijk gebleven ten opzichte van 2018 (€ 106 exclusief belastingen).

In september 2020 gaan de bestuurders besluiten over de inzet en organisatie van de gezamenlijke droogte-aanpak, voor de korte en lange termijn.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn