RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Wie helpt modelbouwers aan onderdak?

Nog een half jaar heeft Vames, de Apeldoornse vereniging van modelbouwers de tijd om een nieuw onderkomen te vinden. Zo niet, dan verandert het model van deze 30-jarige club. In plaats van gezamenlijk iets moois maken wordt de doe-groep dan een praatgroep waar slechts ideeën worden uitgewisseld. Maar waar haal je in Apeldoorn zo’n 200 vierkante meter vandaan?

De Vames huist met haar 35 leden in de ruim bemeten kelder van een voormalig schoolgebouw aan de Hoenderparkweg. Daar waar nu de burelen zijn ondergebracht van de Veluwse Onderwijsgroep. Aan het eind van het jaar is het een kwestie van inpakken en wegwezen. De huur is na 15 jaar opgezegd. Het schoolgebouw wijkt voor nieuwe woningen.

Ruim een jaar duurt nu de zoekactie naar plek waar de leden bijeen kunnen komen om te werken aan hun modules. Daarmee bouwen ze in onderdelen hun spoorbaan op. De schaalgrootte waarmee ze werken loopt sterk uiteen. De mini-treintjes sporen in een decor van 1:160, wat gangbaarder in de modelland is een schaal van 1:87, de schaal die het bekende merk Märklin bijvoorbeeld hanteert. Maar het kan bij de Vames ook nog een stuk groter met 1:43. In totaal hebben ze vijf banen. De grootste is 12 meter. De USA baan.

Decor

En dan hebben we het uiteraard niet alleen over het rollend materieel. Het decor voor de locomotiefjes en wagonnetjes trekken de heren zelf op. Kunstig gemaakt van onder meer karton. Natuurgetrouw. Inclusief het bijbehorende station.

De leden Jos Bruggeman en Carel Sente hebben de moed nog niet  verloren. Het is de zustervereniging in Leeuwarden immers ook gelukt om aan een nieuwe plek te komen. In Deventer hebben de plaatselijke modelbouwers  een plek gevonden op een industrieterrein en in Heerde en Dieren is het ook gelukt, laten Bruggeman en Sente weten. Ze hebben nog één ijzertje in het vuur voordat ze op een zijspoor belanden, al is er tijdelijke opslagruimte gevonden. En van het begrip uitgerangeerd willen ze niets weten. Op tentoonstellingen in binnen- en buitenland is de Vames meer dan welkom.

Met elkaar

,,Maar’’, zeggen de modelbouwers, ,,het is toch veel leuker als je met elkaar kunt bouwen. Dat hebben we hier een kleine 15 jaar mogen doen. Daar zijn we ook dankbaar voor. Men heeft ons tijdig op de hoogte gesteld dat we eruit moeten. Maar ja, de commerciële bedragen voor een ruimte die wij nodig hebben zijn voor ons niet te betalen.’’

Wie ruimte heeft of weet mag Jos Bruggeman meteen bellen of mailen:055-5348457 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn