RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Wolven en slakken op de Veluwe

 Archeologiedagen in Apeldoorn en Epe over IJzerwinning in de vroege Middeleeuwen

In het weekend van 12-13-14 oktober zijn de Nationale Archeologiedagen. In Epe en Apeldoorn staan deze in het teken van de middeleeuwse ijzerwinning, een bijzonder maar vrij onbekende geschiedenis. Want wie wist al dat er toen in een paar eeuwen tijd meer dan 50 miljoen kilo ijzer op de Veluwe is gemaakt? Wie hier meer over wil weten, kan de reizende tentoonstelling ‘Wolven en Slakken op de Veluwe’ bezoeken. Deze
tentoonstelling is tot en met zaterdag 13 oktober te zien in museum Hagedoorns Plaatse in Epe en vanaf zondag 14 oktober bij atletiekvereniging AV’34 in Apeldoorn. En tijdens de Nationale Archeologiedagen is nog veel meer te doen in Apeldoorn en Epe.

Op zaterdag 13 oktober wordt bij Museum Hagedoorns Plaatse in Epe op vroegmiddeleeuwse wijze, met echte klapperstenen, een ijzeroven gestookt. Iets wat u niet vaak kunt zien! Van zulke ovens stonden er in de middeleeuwen wel 2 miljoen op de Veluwe. Om 20 uur wordt de oven opengemaakt om de wolf, het ruwe ijzer, te bevrijden. Er is van 11-17 uur bij het museum nog meer archeologisch te beleven. Zo kun je zelf opgraven en je eigen bodemvondsten meenemen naar het bodemvondstenspreekuur, een fietstocht langs archeologische plekken maken en nog veel meer. Op vrijdagavond 12 oktober 20 uur is er al een lezing over het voorkomen van ijzer in onze bodem.

Op zondag 14 oktober verplaatst de activiteit naar Apeldoorn, naar Sportpark Orderbos. Het is ook lang niet bij iedereen bekend dat hier bij de ingang van AV’34 de grootste ijzerslakkenhoop van Nederland ligt, bestaande uit 600.000 kilo ijzerslak. Behalve de ijzerslakkenhoop bekijken kun je je door verhalenvertellers laten meevoeren naar de tijd van de ijzerwinners. Ook kun je zelf smeden op vroegmiddeleeuwse wijze, de leskist OUD IJZER gebruiken en je eigen bodemvondsten meenemen naar het bodemvondstenspreekuur.

De activiteiten op zondag zijn van 13-17 uur.

Zie voor informatie Archeologiedagen , contactpersoon: Janneke Zuyderwyk 06-27189071, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn