RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Zo ontwikkelde Apeldoorn zich na de komst van de Oranjes

APELDOORN - Macht, jagen, schone lucht en een eigen paleis. Dat waren voor Prins Willem III redenen om naar Apeldoorn te trekken. Door zijn komst en generaties na hem die naar Apeldoorn bleven komen, groeide de plaats uit tot een grote stad.

Echter wel zonder stadsrechten, waardoor Apeldoorn eigenlijk nog altijd een dorp is. Prins Willem III wilde graag zelf een paleis laten bouwen, wat uiteindelijk Paleis 't Loo werd. 'Het is een sobere bouwkunst. Het is zo'n beetje het grootste bakstenen paleis ter wereld', vertelt Paul Rem, conservator van Paleis 't Loo, in het programma Ridders van Gelre.

De tekst gaat verder onder de video.

Paleis 't Loo valt te zien als het eerste 'vakantiehuis' in het oosten van het land. 'Het is een grote aantrekkingskracht geweest voor de Veluwe.' Door de aanwezigheid van de familie trok ook de adel naar het gebied.

Door de aanwezigheid van de Oranjes groeide het dorp uit tot een grote stad. Apeldoorn werd dé stad van de Oranjes. 'Apeldoorn was van hun. Niet in de bezittende vorm, maar wel dat ze hier spullen kochten. De middenstand had een goede aan de familie.'

Stoomtrein

De aansluiting op het treinnetwerk zorgde voor een extra boost voor Apeldoorn. 'Het werd opeens een gemeente van stand. Je zou kunnen zeggen dat Apeldoorn de tweede residentie van Nederland werd', aldus Rem. Door de stoomtrein kon men snel komen én weer teruggaan. 'Zo konden ook ministers makkelijk een bezoek brengen.'

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

???? WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn